A fost odata ….. 22 februarie 1857

Articol scris in data de: 22 02 2023

Robert Stephenson Smyth Baden-Powell, primul Baron Baden-Powell (n. 22 februarie 1857 – d. 8 ianuarie 1941), denumit si B-P sau Lord Baden-Powell, a fost general-locotenent al armatei britanice, scriitor si fondator al Miscarii Cercetasilor.

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Baden-Powell,_1st_Baron_Baden-Powell

Asa suna inceputul oricarei biografii pe care o veti descoperi navigand pe internet.

Dar povestea este mult mai interesanta, la fel ca a fiecaruia dintre noi. Cu parti negative si pozitive viata fiecaruia dintre noi se desfasoara in stransa legatura cu ceilalti, iar viata Lordului Baden Powell se impleteste cu viata a peste 50 de milioane de oameni care au fost sau sunt in prezent membrii ai Organizatiei Mondiale a Miscarii Cercetasilor (WOSM).

Sa lasam lumea mai buna decat am gasit-o

Desi majoritatea elementelor care compun pedagogia Cercetaseasca sunt inspirate din viata si experienta militara a Lordului Baden Powell, Miscarea Cercetaseasca a promovat si promoveaza respectul pentru credinta si ideile celor de langa noi, ideea de unitate si cooperare intre oameni indiferent de religie sau conditie sociala, implicarea in societate avand ca singur tel “Sa lasam lumea mai buna decat am gasit-o”.

https://www.hetel.ro/cercetasii/

Uniforma Cercetasilor la inceputul secolului XX era inspirata din uniforma Corpului de Cadeti care a luptat la Mafeking sub comanda Colonelului Baden Powell. O versiune a acestei uniforme poate fi vizionata in cadrul expozitiei dedicate Miscarii din cadrul Muzeului Militar National “Regele Ferdinand I”. Elementele si structura generala a uniformei se regasesc pana in prezent putand fi observate in ceea ce priveste  camasa, esarfa si palaria.

Prima carte scrisa de Lordul Baden Powel “Aids of Scounting” a fost gandita ca un manual militar pentru a fi folosit in instructia Brigazilor de voluntari. Cand a realizat impactul pe care aceasta carte l-a avut in randul tinerilor, BP a decis sa rescrie cartea pentru a se adresa tuturor celor interesati dar in special tinerilor care “Trebuie sa invete sa treaca de la ce pot primi la ce pot sa ofere”.

Testamentul

Februarie este luna in care il aniversam pe BP. Un om care a lasat in urma o mostenire spirituala care a innobilat si imbogatit generatii de tineri, un prieten care a inceput aventura Cercetaseasca in urma cu peste 100 de ani, provocandu-ne pe fiecare sa fim mai buni, mai implicati in comunitatile din care facem parte.

Promovarea muncii in Echipa si a activitatilor in aer liber au stat la baza Miscarii Cercetasesti inca de la formarea primelor grupuri si pana in zilele noastre, astfel incat putem spune cu siguranta ca Lordul Baden Powell face parte din viata tuturor acelora care se pot regasi in Testamentul de mai jos:

Dragi cercetasi,
                Daca ati vazut vreodata piesa “Peter Pan” va amintiti ca seful piratilor isi spunea mereu testamentul deoarece ii era teama ca atunci cand va veni vremea sa moara nu va gasi timp sa si-l rosteasca. In aceeasi situatie ma aflu si eu si, cu toate ca nu sunt pe moarte acum, voi fi curand si vreau sa va transmit un cuvant de ramas bun.
                Tineti minte, sunt ultimele cuvinte pe care le veti mai auzi vreodata de la mine, asadar ascultati-le cu atentie si ganditi-va la ele.
                Am avut o viata foarte fericita si as vrea ca fiecare dintre voi sa aiba o viata la fel de fericita ca si mine.

                Cred ca Dumnezeu ne-a adus pe aceasta lume pentru a fi fericiti si a ne bucura de viata. Fericirea nu vine nici din bogatie, nici doar dintr-o cariera plina de succes, nici din toleranta fata de voi insiva. Veti face un pas urias catre fericire facandu-va un corp solid si sanatos cat sunteti tineri, astfel incat sa fiti utili si sa va bucurati de viata cand veti fi adulti.
                Studiul naturii va va arata cum a umplut Dumnezeu lumea de lucruri frumoase si minunate de care voi sa va bucurati. Fiti multumiti de ceea ce aveti si folositi totul in cel mai bun mod cu putinta. Priviti partea luminoasa a lucrurilor mai curand decat cea intunecata.

                Dar adevarata cale catre a atinge fericire este sa o raspanditi in jurul vostru. Incercati sa lasati aceasta lume un pic mai buna decat ati gasit-o si, cand va va veni timpul, veti muri impacati gandindu-va ca, in fiecare ocazie, nu ati pierdut timpul, ci ati facut tot ce v-a stat in putinta.
                Fiti astfel “GATA ORICAND” sa traiti si sa muriti fericiti, fiind mereu loiali Promisiunii Cercetasiei chiar si atunci cand nu veti mai fi copii… si Dumnezeu sa va ajute.      
                Al vostru prieten,
               Robert Baden-Powell

Articol scris de:
Maria U.