Despre noi

Cercetasia este o miscare educativa a copiilor si tinerilor, bazata pe voluntariat, cu caracter apolitic, deschisa tuturor, fara deosebire de nationalitate, rasa, sex, credinta sau conditie sociala, in concordanta cu principiile si metoda cercetaseasca. 

In Romania Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei numara in jur de 6000 de membri inscrisi in peste 80 de centre raspandite pe tot teritoriul tarii. 

La nivel mondial, Miscarea Cercetaseasca este alcătuită din peste 50 de milioane de cercetasi, in peste 200 de tari si teritorii. Miscarea Cercetaseasca in Romania este la inceput de drum, istoria punand si aici o amprenta unica. Primele patrule de cercetasi au aparut in Romania in vara anului 1913, fiind formate din elevi de liceu (fratii Dimancescu, Berindei, etc.) aflati in vacanta la Sinaia. Miscarea a luat amploare si membrii sai s-au remarcat prin actiunile desfasurate pe front in Primul Razboi Mondial. 

Din pacate odata cu anul 1937 Miscarea Cercetaseasca va fi desfiintata, pentru ca in anul 1990 ea sa reapara si sa continue sa se dezvolte la nivel national. Pe 22 februarie sarbatorim Ziua Mondiala a Cercetasiei, in fapt celebrarea zilei de nastere a parintelui miscarii, lord Robert Baden-Powell of Gilwell(22.02.1857).

Centrul Local Bucurestii Noi 1

Cine suntem noi? Cel mai tare grup de parinti care a infiintat si sustinut cel mai misto centru: Bucurestii Noi 1. Reprezentam un cartier care are o istorie indelungata, avand locuitori atat de diversi incat poti construi o intreaga lume. Zona urbana Bucurestii Noi este zona protejata si contine mai multe sit-uri arheologice care atesta locuirea zonei din timpuri foarte vechi.

La fel ca si cartierul nostru Centrul Bucurestii Noi 1, este o frumoasa reunire de caractere si varste diverse, de oameni cu preocupari artistice sau mai putin artistice, cu experienta in cercetasie sau invatacei dar toti cu o mare dorinta de a se distra, de a invata si de a petrecere timp impreuna, de a incerca sa creeze “o lume mai buna decat am gasit-o” mai ales prin intermediul tinerilor din comunitate, sau a acelor tineri care aleg sa fie parte din familia noastra.

Istoria BN1 a inceput in anul 2012, cand 3 familii si o cercetasa din Italia, au hotarat sa aduca cercetasia la nord de Podul Costanta.

De atunci an de an centrul a crescut, noi membrii alaturandu-se familiei noastre. Unii au plecat spre zari mai bune, un lider ne-a parasit pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, dar toti si-au pus amprenta si-au lasat in sufletul nostru o urma de nesters.

Le multumim pentru aportul lor, ne amintim cu drag de momentele frumoase pe care le-am petrecut, si speram sa ne revedem mereu cu zambetul pe buze!

Ce este cercetășia

Cercetășia este mai mult decât recreere, este educație pentru viață, un mod de a trăi și o mișcare cu impact semnificativ la nivel mondial. Cercetășia oferă tinerilor șansa de a se angaja în activități diverse, creează noi oportunități pentru aceștia, încurajează diversitatea și egalitatea, leagă noi prietenii. Cercetășia responsabilizează prin practicarea democrației, dezvoltă potențialul fiecărui individ și al grupurilor, responsabilizându-i și insuflându-le valori clare.

Educație pentru viață completând educația primită la școală și în familie, dezvoltă autocunoaștere și dorința de a ști, de a explora și de a descoperi.

Experiență în leadership oferind copiilor și tinerilor oportunitatea de a își dezvolta abilitățile de lider și de a le pune în practică, acest lucru realizându-se prin concentrarea asupra activităților de grup, oferind fiecărui individ posibilitatea de a coordona grupul din care face parte.

Un mod de viață prin principiile care stau la baza cercetășiei, un mod pe care copiii și tinerii și-l asumă respectând legea și promisiunea cercetașului. Prin cele trei dimensiuni pe care le abordează – spiritual, social și personal – cercetășia te învață cum să îți respecți angajamentele zi de zi.

Distracție cu un scop prin recreere atingându-și scopul de a susține copii și tinerii în dezvoltarea lor fizică, intelectuală, socială și spirituală. Cercetășia contribuie la construirea încrederii și a stimei de sine, la dezvoltarea abilităților de învățare, leadership, team building, aventură în aer liber și de distracție. Cercetașii învață cum să facă alegerea potrivită și să își asume responsabilitatea pentru acțiunile lor, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru o viață independentă.

Provocare pentru adulți oferindu-le șansa de a ajuta tinerii să se dezvolte, o modalitate de a îmbunatății relația dintre generații și calitatea societății în care trăim. Adulții se află, la rândul lor, într-un proces continuu de dezvoltare personală prin formarea pe care o primesc și prin experiențele pe care le trăiesc alături de copii si tineri.

Lupisori

Cartea junglei

Ramura ce cuprinde clasele I-IV, au ca si cadrul imaginar "Cartea Junglei" unde invata primii pasi ai convietuirii in haita

vezi mai mult

Temerari

Tinutul

Ramura ce cuprinde clasele V-VIII, au ca si cadrul imaginar "Tinutul" unde invata tehnici de convieturire in natura si in patrula

vezi mai mult

eXploratori

Cetatea

Ramura ce cuprinde clasele IX-XII, au ca si cadrul imaginar "Cetatea" parasita unde alaturi de patrula lor formeaza societatea

vezi mai mult

Seniori

Calatoria

Ramura cuprinde cercetasii de 19-24 ani, au ca si cadrul imaginar "Calatoria" aflati intr-o continua cautare a propriului EU

vezi mai mult

Lideri

Sprijin pentru cei mici

Se adreseaza voluntarilor peste 18 ani care doresc sa se implice in procesul de educare si organizare a ramurilor mai tinere

vezi mai mult

Legea & promisiunea cercetasului

Legea Cercetasului

  • 1. Cercetasul isi iubeste patria sa, Romania, si pune interesele tarii si colectivitatii deasupra celor personale.
  • 2. Cercetasul crede in Dumnezeu si respecta credinta celorlalti.
  • 3. Cercetasul este loial, isi respecta cuvantul dat, spune adevarul, este curat in gand, in vorba si in fapta.
  • 4. Cercetasul este util si isi ajuta semenii in orice situatie, este un prieten pentru toti si frate cu toti cercetasii.
  • 5. Cercetasul este econom si cumpatat, respecta munca si proprietatea, este ingaduitor cu altii si sever cu sine, isi ingrijeste corpul si duce o viata sanatoasa.
  • 6. Cercetasul iubeste si ocroteste natura si este bun cu animalele.
  • 7. Cercetasul isi iubeste si asculta parintii, iti respecta profesorii si sefii, este disciplinat in tot ceea ce face, respecta parerile altora si isi asuma raspunderea faptelor sale.
  • 8. Cercetasul este curajos si increzator in puterile lui, vioi si plin de insufletire.
  • 9. Cercetasul iubeste invatatura si la randul sau ii invata si pe altii.
  • 10. Cercetasul se straduieste sa faca in fiecare zi o fapta buna, oricat de neinsemnata ar parea ea.

Promisiunea Cercetasului

“Promit, pe onoarea mea, sa fac tot posibilul sa slujesc lui Dumnezeu si tarii mele, sa-mi ajut aproapele in orice moment si sa ma supun Legii Cercetasului.”

Imnul Cercetasului