Cercetașii se pregătesc de sărbători

Articol scris in data de: 25 11 2022

Într-o seară de vineri, după școală sau liceu, noi, cercetașii Centrului Local BN1 ne-am dat întălnire la “Mănăstirea Sfânta Familie”. Activitățile lupișorilor au început ca de obicei printr-o rugăciune, urmată de câteva joculețe pentru a-și dezgheța “lăbuțele” și “boticurile”. Lupișorii au format apoi un cerc, iar Baloo a început să le explice ce înseamnă fiecare insignă de pe cămașă de cercetaș și le-a dezvăluit Legea Cercetașului, dar mai important, Legea Lupișorului și cum pot să depună promisiunea pentru a deveni cu adevărat un Cercetaș al României.

Pentru cei care nu cunosc Legea Cercetașului, aceasta este formată din zece articole pe care orice cercetaș trebuie să le cunoască și să le respecte. Ea sună cam așa:

1. Cercetaşul îşi iubeşte patria să, România, şi pune interesele ţării şi colectivităţîi deasupra celor personale.

2. Cercetaşul crede în Dumnezeu şi respectă credinţa celorlalţi.

3. Cercetaşul este loial, îşi respectă cuvântul dat, spune adevărul, este curat în gând, în vorbă şi în faptă.

4. Cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie, este un prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşîi.

5. Cercetaşul este econom şi cumpătat, respectă munca şi proprietatea, este îngăduitor cu alţîi şi sever cu sine, îşi îngrijeşte corpul şi duce o viaţă sănătoasă.

6. Cercetaşul iubeşte şi ocroteşte natura şi este bun cu animalele.

7. Cercetaşul îşi iubeşte şi ascultă părinţîi, îți respectă profesorii şi şefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respectă părerile altora şi îşi asumă răspunderea faptelor sale.

8. Cercetaşul este curajos şi încrezător în puterile lui, vioi şi plin de însufleţire.

9. Cercetaşul iubeşte învăţătura şi la rândul său îi învaţă şi pe alţîi.

10. Cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

              Acum că am aflat Legea Cercetașului, putem afla și cum sună promisiunea pe care o vei face pentru a putea face parte din orice centru al Cercetasilor României:

Promit, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe cuvânt de onoare, să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru:

  • a-mi îndeplini datoria faţă de Dumnezeu şi faţă de ţară,
  • a-i ajuta pe alţii în orice situaţie,
  • a respecta Legea Cercetașului.

După ce au aflat aceste lucruri, lupișorii l-au urmat pe Baghera în mănăstire, unde exploratorii îi așteptau pentru a începe atelierele cu decorațiuni pe care le vom expune la Târgul de Crăciun.

Micii cercetași au făcut o rotație între trei ateliere unde au realizat pe rând: coronițe din hârtie asemenea coroanelor din ramuri de brad, globulețe din hârtie de copt brioșe, brăduți și oameni de zăpadă din conuri de brad. O parte dintre exploratori au ajutat lupisorii la ateliere, iar ceilalți au pregătit rondele din lemn de scorțișoară pe care au desenat, iar mai apoi pirogravat, imagini legate de iarnă și sărbători. Aceste rondele urmează să fie transformate si ele în decorațiuni pentru brad și expuse la târg. Alți exploratori și câțiva lideri au avut răbdare și îndemănare și au făcut brăduți din reviste. Toate aceste decorațiuni sunt un bun exemplu de reciclare într-un mod creativ.

La finalul întâlnirii am cântat “La mulți ani!” pentru doi dintre colegii noștri, un lupișor și un explorator.  Și că de obicei, încheierea a fost făcută cu o rugăciune. Salutări, îmbrățișări și urări de bine au umplut camera înainte de plecare. Fiecare cercetaș a plecat cu zâmbetul pe buze spre casă, așteptând cu nerăbdare următoarea întălnire.

Articol scris de:
Marian

Hello! Sunt Marian am fost 7 ani lider cercetas pentru exploratori, iar dupa o pauza de aproape 18 ani am revenit. Intre timp am fost pasionat de alpinism, am fost pentru scurt timp ghid montan, am facut armata la vanatori de munte, am terminat Geologia, am fost blogger de food, fotograf de natura specializat pe reptile, am construit o casa de la zero si se pare ca mai am timp si de alte aventuri :)