Articol scris in data de: 01 12 2022
In viata am avut multe hobby-uri si de multe ori, cand venea vremea cadourilor, prietenii mei, apropiatii, imi faceau cadouri orientandu-se dupa aceste hoby-uri, dar, de foarte multe ori, fie erau nepotrivite, fie calitatea produselor nu era cea de care aveam eu nevoie.
In situatia asta sunteti si voi, prieteni, parinti, apropiati, etc.: cand nu cunosti domeniul risti sa cumperi un cadou scump si inutil sau ieftin si slab.
Exploratorii sunt niste tineri care nu au bani (sunt elevi de liceu), dar care au nevoie in general de echipamente bune, nu neaparat scumpe. Ei fac activitati care cer un efort fizic mai ridicat fata de clasicul turism in adidasi. Ei petrec mult timp scosi din „zona de confort”, in conditii meteo nefavorabile, incercand sa isi depaseasca limitele, pentru ca, in ciuda „parentingului modern”, doar vremurile grele creeaza oameni puternici.
Sunt sigur, ca si parinte, ca nu iti doresti ca „puiul tau” sa tremure de frig doar pentru ca i-ai cumparat un super tricou la moda de nu stiu cate sute de ron, cu care a plecat in tura in plina iarna; pentru ca acel tricou este probabil din plastic, acum ingheata treptat din cauza ca nu s-a evaporat transpiratia si nici nu are cu ce sa se schimbe. Acest lucru creeaza un disconfort usor de evitat cand stii ce sa cumperi.
Mai jos voi face un lung sir de „chestii” utile in rucsacul sau echipamentul unui explorator, alpinist, turist, om de munte pasionat de hiking, camping, bushcraft, etc. E un articol bun si pentru restul pasionatilor, nu numai pentru cercetasi.
Si zic sa incepem cu rucsacul, mai bine zis cu rucsacurile (2 bucati). Avem nevoie de un rucsac mai mic pentru turele scurte de 1-2 zile, suficient de incapator pentru o haina, mancare, apa, aparat foto sau alte echipamente. Personal recomand rucsacurile construite special pentru drumetie-alpinism cu capacitatea de 30-40 L care stau bine pe spate, iti fac ascensiunea mult mai usoara decat o ranita sau un ghiozdan.
Al doilea rucsac este mai mare – are capacitatea de 60-80 L sau un 70+10 L, sa zicem. Acesta este necesar la turele lungi de o saptamana, traversarile cu cortul in spate, campinguri, concursuri unde trebuie sa iti cari muuuuult echipament necesar pentru dormit, haine, vesela, etc. Este genul de rucsac care pleaca de la 25-30 kg, deci e nevoie de un rucsac cu spate bun, bine echilibrat, rezistent, fara prea multe buzunare, dar pe care sa poti atarna lucruri.
Pentru a achizitiona aceste rucsacuri deloc ieftine, recomand SH-ul. Sunt multi care isi cumpara genul asta de echipament si merg de 1-2 ori la munte si apoi se lasa. Poti gasi echipament in stare buna la jumatate din pret sau chiar mai ieftin.
Orice rucsac trebuie sa contina o trusa pentru supravietuire, dar si diverse obiecte care iti fac viata mai usoara. Trusa de supravietuire trebuie sa fie cat mai simpla, poate fi o cutie metalica cu capacul interior slefuit bine ca sa devina o oglinda (utila in cazul in care ai nevoie de semnalizarea pozitiei si nu ai lanterna), poate fi un mini sac impermeabil, o husa, gentuta in care sa iti organizezi totul si sa fie usor de luat in graba.
Ce voi enumera mai jos sunt potentiale lucruri folositoare in functie de activitatea pe care urmeaza sa o faci. Ele pot fi completate sau scoase din lista, daca tu crezi ca nu ai nevoie. Aceste elemente sunt oarecum personale si trebuie sa le ai la tine, chiar daca le au si colegii. La fel, recomand o atentie la achizitie privind greutatea lor, sa fie cat mai mica fara sa umblam prea mult la calitate.
Nu recomand chestiile scumpe, pentru ca se pot pierde sau strica si o sa existe pagube mari. La fel, recomand o „personalizare” a lor cu un snur de o anumita culoare si cu o stantare sau o zgarietura intr-un loc anume stiut de tine. In felul asta poti preveni discutiile in cazul „ratacirii” lor.
Mai jos o sa enumar cateva din obiectele pe care trebuie sa le avem in turele din natura; unele intra in trusa, altele pe langa:
Un briceag este suficent daca pleci intr-o tura scurta de 1-2 zile, tip hiking, nu are sens sa cari o greutate inutila data de un cutit mai mare; in plus, multe dintre ele sunt multifunctionale. La fel ca si la rucsacuri, personal as cumpara si un cutit tip Bushcraft, adica un cutit de vanatoare cu lama dintr-o singura bucata, pana in 15 cm lungime, dar groasa de 4 mm. Cu acest tip de cutit poti taia si sparge niste lemne, poti sapa santuri la cort, poti aprinde focul ca percurtor pentru amnar sau poti taia cu usurinta mancarea. Acesta este recomandat in ture lungi, cu stat la cort in padure sau in campuri.
Un alt element util trusei de supravietuire este o busola simpla din plastic cu acul plutind in lichid care stie sa iti arate bine nordul. Cu ea poti orienta mai usor harta si stii in ce directie mergi, este usoara si ieftina, in plus, are si lupa (vezi mai jos). Pe langa aceasta busola, daca esti pasionat de topografie sau participi la un concurs de orientare, ai nevoie de o busola topografica sau militara. Aceasta are o precizie mult mai buna, iar cu ea se pot face ridicari topo, deci este mult mai adecvata unei activitati de genul asta. Acest element nu este necesar pentru toata lumea, ci doar una pe patrula, mai ales daca esti topograful patrulei.
Prefer frontala pentru ca poate fi manevrata usor, am mainile libere si am lumina la picioare. In general, singurul dezavantaj al acestor tipuri de lanterne este raza mica de actiune (10 m) pentru cele ieftine. Daca vrei ceva mai bun, iti trebuie ceva mai scump. In general le recomand pe cele cu baterii schimbabile, poate chiar pe cele cu baterii tip ceas. Acestea sunt mai usoare si tin mai mult, deci raza de actiune este mai mica. Mai recomand si o lanterna cu dinam, adica fara baterii, ce foloseste forta fizica (apesi ca sa lumineze). Dupa o experienta avuta in mijlocul unei pesteri, am vazut necesitatea acesteia. Am ramas toti fara lanterne (eram in pestera de peste 2 ore si nu am prevazut asta) si nu am avut baterii de schimb, insa „ghidul” a scos o lanterna din buzunar si noi ne-am tinut de mana ca sa iesim din pestera. Poate as achizitiona chiar o lanterna tip felinar pentru viata la cort. Cand stai in camping poate sa te ajute sa iti gasesti mai usor lucrurile noaptea, dar nu este obligatorie. Este o greutate in plus care poate fi inlocuita de frontala.
Un element necesar in trusa de supravietuire este fluierul. El ajuta la semnalizarea pozitiei, indepartarea animalelor, activitati sportive, etc.
Stiu ca vezi in filme cum cercetasii aprind focul cu un lemn si o sfoara, dar forta de frecare necesita mult efort fizic si nu iese chiar intodeauna. De aceea este mai bun un amnar. Cu el poti aprinde focul in aproape toate conditiile climatice, ceea ce poate insemna caldura si prepararea hranei. Poti sa il inlocuiesti si cu o bricheta sau un chibrit, dar la frig gazul ingheata, iar in umiditate chibriul este terminat.
Pentru trusa personala de supravietuire recomand un snur cu rol de fierastrau, care te poate ajuta sa tai rapid o creanga sau sa iesi dintr-o situatie neprevazuta. Poti avea fierastrau chiar la briceag, daca este multifunctional. Daca ai rol de constructor in cadrul patrulei, recomand achizitionarea unui fierastrau de crengi tip briceag. Se gasesc variante ieftine, dar capabile sa taie copaci grosi; un astfel de instrument pe patrula este suficent. Tot aici, pentru constructii as putea recomanda un topor mic.
Este un instrument util, cu ea poti aprinde focul la nevoie, te poate ajuta sa observi mai bine unele detalii din viata insectelor, etc. Nu trebuie sa fie o lupa mare (acum sunt lupe mici si usoare cam peste tot, chiar si pe busolele din plastic, pe fluiere, etc).
Trusa de cusut este un necesar pe care speram sa il folosim rar. Recomand sa ai in trusa cativa metri de ata de cusut tare, adica sa nu o poti rupe usor cu mana, in diverse culori, atat inchise, cat si deschise, 1-2 ace de cusut si niste ace de siguranta; cu ele la nevoie poti repara echipamentul stricat.
Poate fi util in anumite situatii sa ai o rola, nu foarte mare, de guta si niste carlige de pescuit. Din guta poti face diverse capcane sau o undita la nevoie.
Din cand in cand, in turele cu cortul trebuie sa facem diverse constructii, iar niste sarma subtire este intodeauna binevenita. 1-2 m de sarma subtire (gen sarma de la covrigi sau cea din alama) te pot ajuta sa legi si sa repari diverse obiecte sau, la nivel de supravietuire, pot ajuta la confectionarea capcanelor pentru animale mici.
Un snur de 10-15 m cu diametrul de 3-4 mm este foarte important in aceasta lista. Cu el poti lega diverse obiecte pe rucsac, il poti folosi in constructii sau in amenajarea adapostului. Eu am la mine cam tot timpul o sfoara de genul asta de 15 m; am dat pe ea 6 lei si ma poate ajuta sa imi improvizez un adapost din hamac sau din pelerina de ploaie.
Poate suna extrem, cel putin pentru cei care nu fac acest tip de activitate, dar am folosit acest furtun de multe ori in turele mele. Fara sa iti dai seama, ramai fara apa de foarte multe ori si, cu aceasta bucata de furtun, poti sorbi mult mai usor apa de pe frunze, din parauri sau balti formate dupa ploaie. Nu iti trebuie mult: o bucata simpla de furtun de 25-30 cm sau mai lunga, dar nu foarte lunga ca e greu sa tragi. Eu recomand furtunul de perfuzie; este usor maleabil si incape oriunde.
Prefer o cana metalica, deoarece este mult mai rezistenta si o poti baga in foc, pe post de farfurie de supa, sa iei apa din parau etc. Pe aceasta o poti lega cu un snur de rucsac sau, mai nou, am vazut cani cu manere din carabine, care pot fi achizitionate.
La fel ca si cana, prefer un castron din inox sau aluminiu alimentar, dar poate fi si plastic tare. Castronul este o alegere buna, pentru ca in el poti manca ciorba, dar si friptura. Daca ai vesela de o singura persoana, in ea ai sigur capacul, care poate fi si tigaie, si farfurie.
Lingura este cam tot ce ai nevoie ca sa mananci; pentru taiat ai cutitul, iar furculita poate fi inlocuita de lingura. Nu are sens sa cari mai multe instrumente, daca vrei sa iti reduci greutatea. Prefer sa fie un material mai usor, gen plastic tare, aluminiu sau o lingura de inox cu coada scurtata si gaurita, ca sa o pot atarna. Poti sa iti iei un briceag cu tacamurile incluse si, in acest caz, ai tot ce iti doresti intr-un singur obiect.
De folos ar mai fi si un carnet simplu (nu prea mare) pentru a nota diverse, preferabil rezistent la umiditate, si un creion. Acesta din urma nu ingheata, nu curge, se ascute repede si nici nu e prea scump. Daca vrei sa tii jurnal, poti folosi o agenda A5 mica.
Un ghemotoc de vata ambalat bine intr-o punga tip zip poate ajuta la aprinderea mai usoara a focului, la dezinfectarea unei rani, filtrarea apei, etc.
Nu este o fita doar pentru “fete”, ci o necesitate pentru climatul rece, umed si cu mult vant. O singura zi de vant in fata si buzele tale poate duce la rani, care nu se pot vindeca intr-un climat rece. Exista cutiute mici, care se pot baga in trusa si nu mai trebuie sa iei tot tubul dupa tine.
Un alt obiect necesar pentru echipament este o banda mica de adeziv tip scotch clasic, pe care o folosim la reparatii sau la pansarea unei rani.
La acest punct, ma refer la medicamentele clasice, fara prescriptie, gen Paracetamol, Algolcalmin, un tub mic de crema pentru alergii provocate de intepaturi de insecte, gen fenistil, poate chiar si 1-2 pastile de Aerius sau altele pentru afectiunile usoare. Trebuie neaparat sa stiti si la ce le folositi medicamentele mentionate mai sus. Exemplele date sunt orientative si nu toti oamenii le suporta.
Un obiect extrem de util, mai ales iarna pe creste, unde soarele este foarte puternic, aproape distructiv, este o pereche de ochelari cu factor mare de protectie la UV.
Se poate adapta in functie de zona in care mergem, dar cea mai practica varianta pentru acest punct, dupa parerea mea, ramane palaria din panza. Aceasta acopera o suprafata mult mai mare si tine un pic la ploaie. Cozorocul mai mare ma poate ajuta sa pun peste ea o plasa pentru insecte, special construita pentru zonele cu multi tantari.
Caciula si manusile sunt obligatorii, fie iarna, fie vara. De foarte multe ori, pe crestele muntilor, frigul se instaleaza inclusiv vara, iar aceste lucruri te pot ajuta sa dormi mai bine. Recomand caciulile din polar, special construite ca echipament de alpinism, si manusile rezistente la vant. Tot aici, as mai adauga si o bandana multifunctionala, ce poate fi folosita drept cagula, bentita, caciula subtire, etc.
Bidonul de apa este un element destul de important, avand in vedere ca fara apa nu se poate trai. Personal, prefer bidoanele de apa cu gura larga pentru ca se pot umple repede si se pot atarna pe rucsac. Imi place sa port 2 bidoane pentru un echilibru mai bun, dar si apa suplimentara in rucsac. Un termos mic ajuta la pastrarea unui ceai indulcit, un fel de energizant pentru diminetile mai racoroase.
Sunt multe modele de saci de dormit pe piata; personal, le prefer pe cele stil sarcofag, cu temperatura de confort de +5 sau 0 grade, pentru ca sunt mai calduroase. Daca e prea cald, pot sa ma dezvelesc, dar daca e prea frig, nu am de unde sa mai aduc caldura. Desi sacii din puf de gasca sau alte pasari sunt mai caldurosi, se strang mai usor si se fac mai mici, ii prefer pe cei din fibra, pentru ca nu risc sa se stranga puful intr-un colt. Totodata, se usuca repede, daca sunt udati, si sunt mai ieftini.
La acest punct avem multe variante, inclusiv saltele gonflabile, insa eu prefer clasicul izopren. Acesta este mai ieftin si il ai pentru mult timp. Daca bugetul iti permite o saltea ce se umfla, e ok, pentru ca sunt mai bune.
Acestea sunt lucruri utile in viata de bushcraft, cum ar fi un topor, fierastrau, lopata sau o maceta. Ele iti usureaza viata la cort, dar le-as lua dupa mine, doar daca imi permit sa le car si stau mai multe zile. In rest, imi ingreuneaza bagajul si, la nevoie, pot fi inlocuite cu acel cutit minune de mai sus. Lopata ajuta la saparea santurilor de scurgere a apei in jurul cortului, acestea fiind necesare daca incepe o ploaie mai serioasa. Altfel, vom sta pe un pat de apa, ce va uda tot. Daca iti cumperi lopata, recomand una pliabila sau mica, cu coada gen lopata de infanterie din armata. Toporul ajuta la spartul si taiatul lemnelor de foc si la executarea constructiilor. Maceta este inutila in Romania; ea este, in schimb, obligatorie daca mergi in jungla.
Hainele si incaltamintea sunt foarte importante in activitatile cercetasului. Dincolo de uniforma, care il reprezinta, el mai are nevoie si de o serie de echipament/ imbracaminte adecvata traseului, pe care il face si a conditiilor meteo.
Bocancii sunt, probabil, una dintre cele mai importante piese ale vestimentatiei; ei trebuie sa fie purtati bine, inainte de a pleca in traseu, ca sa nu ne faca bataturi. Se cumpara cu 1-2 numere mai mari: un numar mai mare, daca sunt bocanci de vara (adica 1 sezon), cu doua numere mai mari, daca sunt bocanci de iarna (adica de 4 sezoane). Acest gol de numere mai mari se umple cu sosete din lana, nu cele crosetate de bunici, ci niste sosete usor flausate, mai lungi decat bocancul. Recomand sa intrebati la magazinele de specialitate ca sa vedeti la ce ma refer. Cand vorbim de bocanci de iarna, avem nevoie de 2 perechi de sosete, mai ales daca se fac ture extreme. Vorbim de o pereche subtire, pusa direct pe picior, apoi una flausata din lana, pusa peste prima. In felul asta se pastreaza „principiul foilor de ceapa”, adica haine multe si subtiri, izolate cu aer intre ele :).
In zona cu clima temperata, cum este si Romania, se folosesc bocanci cu talpa de vibram, pentru ca au aderenta cam pe toate suprafetele. Acest model nu este obligatoriu, pentru ca sunt scumpi, insa obligatoriu este ca bocancul sa depaseasca glezna, sa nu fie imblanit, sa stranga glezna fara sa deranjeze si sa aibe siret, nu catarame, arici sau alte prinderi nesigure (valabil pentru categoriile de varsta, care stiu sa se lege la siret, nu la lupisori).
Trebuie avut invedere ca, atunci cand urci sau cobori mult, picioarele se umfla si au nevoie de spatiu; cand cobori, varful degetelor- daca e bocancul fix- tinde sa iasa prin bocanc si vor deranja groaznic. Un bocanc prost schimba enorm starea de spirit.
Vorbim aici de mai multe strate, adica principiul amintit mai sus („principiul foilor de ceapa”). Stratul de baza, care inseamna niste haine de corp formate din colanti si o bluza de corp, peste care se pune tricou si, evident, chiloti jo. Acest strat este dintr-un fel de lana, hainele ajutand corpul sa nu piarda caldura si regleaza confortul termic. Peste acestea avem stratul mediu, ce se refera la un strat de haine peste cel de baza, format din polare calduroase; peste acest strat, se pune unul de protectie la vant, format din windstopper si suprapantaloni (acei pantaloni ce se pot imbraca sau dezbraca chiar si cu bocancii in piciore datorita fermoarelor laterale). Peste stratul asta, mai avem un strat extern: in partea de sus se pune o geaca de tura sau o pufoaica sau, in functie de nivelul turei, amandoua, daca mergem la Polul Nord. Aici putem sa mai vorbim de parazapezi, niste tuburi de material impermeabil, care face legatura intre bocanc si pantaloni. Ele protejeaza bocancul de zapada, care poate intra cand se ridica pantalonul. Iarna nu avem voie sa transpiram mult, pentru ca ne uscam greu si pierdem apa, iar aceste haine se pot da jos treptat in timpul urcarii si se adauga in timpul repausului sau pe zona alpina. In felul asta reglam temperatura corpului.
Hainele de vara sunt haine racoroase, formate din tricouri de bumbac sau materiale speciale, camasa, polare subtiri, windstopper, pelerina de ploaie, etc. Cand vine vorba de pantaloni, eu vad doar doua combinatii: pantalon lung cu prindere elastica jos pe bocanc (ajuta la protectia corpului impotriva divreselor vietati si insecte) sau pantalon scurt, dar pe platouri alpine sau trasee neamenajate; in cel de-al doilea caz trebuie folosite parazapezile pentru protectia piciorelor.
Hello! Sunt Marian am fost 7 ani lider cercetas pentru exploratori, iar dupa o pauza de aproape 18 ani am revenit. Intre timp am fost pasionat de alpinism, am fost pentru scurt timp ghid montan, am facut armata la vanatori de munte, am terminat Geologia, am fost blogger de food, fotograf de natura specializat pe reptile, am construit o casa de la zero si se pare ca mai am timp si de alte aventuri :)